Centrum Prasowe

Raporty

Raport: Płatności w sklepach internetowych 2015-2020

2020-09-30

Między 2015 a 2020 rokiem polski e-handel przeszedł sporo zmian, pośród których na szczególną uwagę zasługują te związane z płatnościami – zapraszamy do sprawdzenia raportu, podsumowującego pół dekady usługi Shoper Płatności.

Raport Shoper: E-commerce 360°

2020-04-08

Jak wyglądał polski e-commerce w 2019 roku? Które branże były najpopularniejsze, które źródła ruchu najefektywniejsze? Zapraszamy do lektury pełnego raportu „E-commerce 360°”, którym tradycyjnie, jak co roku na koniec pierwszego kwartału, podsumowujemy miniony rok w sklepach internetowych Shoper.

Raport 2019 – Płatności

2019-07-30

Szybkie płatności online są coraz chętniej wybierane przez kupujących w sieci – natomiast spada popularność płatności zwykłym przelewem. Wśród płatności online szybko zwiększa się udział systemu BLIK (5% w ciągu pół roku) – głównie kosztem przelewów Pay-by-link. W porównaniu z 2017 r. wyraźnie przybyło sklepów oferujących 3 lub więcej sposobów zapłaty za zakupy. Najczęściej korzystamy z płatności online kupując książki i multimedia – odpowiadają za 62 proc. zakupów w tej kategorii.

Jak wygląda polski e-handel? [RAPORT 2018: MULTIWYZWANIA]

2019-05-21

Im dłuższy staż sklepu internetowego, tym mniej przypomina on sposób na dodatkowy zarobek, a bardziej firmę mocno inwestującą w rozwój – wskazują dane z badania na grupie kilkuset właścicieli sklepów internetowych Shoper. Sporządzony na jego podstawie raport rzuca światło na tę przemianę. Pokazuje też kondycję polskiej branży e-commerce po kolejnym ciekawym roku.

Kto dowozi w 2018? [Raport Logistyka 2018]

2018-09-12

Wojny cenowe wśród firm kurierskich, walka o dominację między pocztą a paczkomatami, a do tego rynek pracownika zwiększający koszty firm. Na rynku logistycznym nie jest lekko. Ta sytuacja odbija się na klientach. Dostawcom coraz trudniej jest utrzymać dobrą jakość usług. O tym, co czeka nas w branży logistycznej w 2018 roku, opowiada Raport Logistyka 2018.

Regionalizacja e-commerce

2018-06-22

Z pozoru i w teorii sklep internetowy może zostać założony w dowolnym miejscu. W praktyce w Polsce niektóre regiony wyraźnie odstają. Na korzyść lub przeciwnie. Jak pokazują dane platformy Shoper, aż 47% sklepów działa w zaledwie trzech województwach.

Strona

Karolina Bartnik-Kura